Bölüm Hakkında

Ülkemizde sık görülen cinsel işlev bozukluğu olan VAJİNİSMUS; aşk kaslarının (pelvik,vajen kaslarının) istemsiz kasılması sonucunda cinsel birleşmenin olamaması veya ağrılı olmasına sebep olan bir cinsel birleşme sorunudur.

Vajina 8-9 cmlik bir kanaldır ve bu kanal 16-18 cm e kadar uzayabilen,  10 cm esneyebilen, akordeon gibi bir yapıya sahiptir. Bu yüzdendir ki vajina, cinsel ilişki sırasında formu değişen ve sona erdiğinde kendini toparlayan mucizevi bir organdır.

Vajen girişinde 2-3 cmlik düz kaslar bulunur ve istemdışı bu kaslar ve hatta tüm vücut kasılır ve eşini itme davranışıyla, birleşme  (penetrasyon) imkansız hale gelir. Erkekler de karşımıza sanki etten bir duvar var, beni itiyor şeklinde bir düşünce ile karşımıza gelir.

 

Normal bir vajende, olması gerektiği gibi bir birliktelikte; ister ilk deneyim olsun, ister yüzlerce birleşme olsun toplumda bilinenin aksine yırtılma, kanama olmaz.

Araştırmalar tüm dünyada görülen Vajinismus’un Türkiye’de her 10 kadının 1 inde olduğunu söylüyor.

YALNIZ DEĞİLSİNİZ!

 

Vajinismus önemli bir cinsel sağlık sorunudur. Bu sorun kadının sorunu değil, çiftin uyum sorunudur. Yani ortak bir eylem olduğu için çiftin sorunudur. Bu yüzdendir ki terapilere eşlerin birlikte gelmelerini istiyoruz.

Vajinismus’un onlarca sebebi olabilir. Bu sebeplerin yüzde 90 ı psikolojik, yüzde 10 u ise fizyolojiktir.

Psikolojik sebeplerden bazıları, yaşanmış travmalar, abartılan ilk cinsel deneyim hikayeleri, yanlış öğrenilmiş cinsellik bilgileri, mitler ( yanlış inanışlar) gibi sebeplerdir. Çok nadir görülen fizyolojik sebepler ise; anatomik farklılıklar (yarım ay, tam kapalı, perdeli olan kızlık zarları, vajen kısalığı, tümörler vs)

Fizyolojik sebebin olup olmadığını, doktor muaynemizle dışlarız, öyküyü dinleriz, Bilişsel Davranışçı Terapi tekniğini kullanarak terapiye başlarız ve VAJİNİSMUSA ELVEDA  ederiz. Bilişsel Davranışçı Terapi ile tedavi edilen bu hastalık pelvik kaslarımızı nasıl kullanacağımızı öğrettiğinden tekrarlama olasılığı yok denecek azdır.

 

Vajinismus’un bir başka tanımı ise Erteleme rahatsızlığıdır. Danışan sürekli olarak çeşitli bahanelerle tedaviyi erteler ve tedavi sonunda keşke ilk günden gelseydim cümlesini sıkça duyarız. Bu ertelemeler çiftler arasında zamanla farklı sorunları da beraberinde getirebilir. Çevreden gelen çocuk soruları bunlardan sadece biri.. Hiç bir zaman geç değil, ERTELEMEYİN.. Vajinismus Epc Birimi olarak her zaman yanınızdayız..